Utskrift

Legg inn en "hvit måned" nå!

Skrevet av Tor-Steinar Jorem. i kategorien Aktuelt

gravid%20som%20drikker%20b.jpg

Januar er en fin måned for «hvite» aktiviteter. Snø og ski, men også ei tid hvor det vil være fornuftig med en endring av  alkoholvanene. Tilbake til hverdagen på en måte.

Det er seniorkonsulent ved Blå Kors Lade Behandlingssenter, Trond Andreassen, som foreslår dette i et intervju med NRK Trøndelag i dag.

Hele innslaget kan du høre på denne sida. Klikk på fanen «Januar som hvit måned».

Trond Andreassen kan fortelle at aktiviteten tradisjonelt er noe stigende på LBS i januar. Noe som også er tilfelle i 2016.

- Folk kommer jevnt til oss, men vi vet jo at høytider gjerne følges av et høyere forbruk. Mange bør vurdere en «hvit måned». Kroppen trenger å normalisere seg.  Av hensyn til blant annet kroppens indre organer er det viktig å ta en pause. Det er også viktig for å unngå at de nye drikkevanene en gjerne etablerer i jula fester seg.  Det er ofte slik at kroppen etterspør mer alkohol når den har blitt vant til å få det, forteller Andreassen.

c_633_366_16777215_00___images_PersonerLade_Trond_Andreassen_komp.jpg

I følge Trond Andreassen er rusbruk fortsatt et tabubelagt tema for mange. Selv om det finnes mange rusmidler på markedet er fortsatt alkohol det desidert mest brukte rusmiddelet.

- For mange er det skambelagt å innrømme at de ikke takler alkoholen. Mange føler at de melder seg ut av «normalbefolkningen» og inn blant de som «ikke takler det». Dermed blir det lett å bagatellisere. Mange kommer til oss for første gang når de er i 40-60 årsalderen. Da har de gjerne levd lenge med alkoholproblemet før det blir synlig, sier Trond Andreassen.

Han anbefaler også omgivelsene om å reagere i tide. Ikke minst fordi den siste som ser problemer gjerne er deg selv. Den som har problemer trenger både en egen og en ytre kontroll siden rus er vanedannende.

- Omgivelsene bør kunne si fra selv om det ofte er vanskelig. Selv om den det gjelder ofte ikke forstår at det ligger gode ønsker bak reaksjonene.

PS! Før jul ble Trond Andreassen intervjuet av Adresseavisen i forbindelse med bruk av alkohol i forbindelse med julefeiringa.

Her kan du lese intervjuet med Trond i adressa.no. Det er en betalingsartikkel som krever innlogging.  En kortere, men gratis utgave kan leses her.